fr nl

Vertical gardening? Sure thing! We zien het als een beeld van de toekomst, nu.

aanleg

Kale muren verdwijnen achter een laagje groen.

Verticalen tuinen kunnen het gezicht van onze leefwereld weer groen kleuren. We denken dat we met Ecoworks mee de basis hebben gelegd van de introductie van groengevels op de Belgische markt. We deden dat op Batibouw 2009 en wonnen er toen de Eco-Award. 

Wat is een groengevel?

Tal van planten die samen een ontwerp tekenen op een muur: plantwortels groeien niet langer horizontaal, maar verticaal. Daarvoor wordt een constructie opgezet, voorzien van het belangrijke irrigatiesysteem voor de aanvoer van (regen)water en de nodige voedingstoffen.

Welke types groengevels bestaan er?

Er bestaan verschillende soorten groengevels. Het belangrijkste onderscheid zit hem in de gebruikte plantensoort:

  • Klimplanten

Het aanbod aan planten is beperkter dan bij planten met wortel in het oppervlak. Maar een zuidgevel begroeid met klimplanten. Je hoeft het in Zuiderse landen niet uit te leggen wat de winst hiervan is. Naast die prachtige bloesems, smijten zo een klimplanten ook schaduw op de onderliggen constructie. De stralingswarmte mist zijn effect waardoor de klimplanten verkoeling brengen in de woning. 

Een gevel met klimplanten bouwen wij tegen een raster. We werken hiervoor een concept uit op maat. We kunnen jouw een voorstel maken de typische omheiningsdraad. Maar veel liever bedenken we een origineel rasterstructuur dat dienstdoet als klimrek, uit materialen zoals staaldraad of houten balken. 

  • Planten die wortelen in het verticale oppervlak

De optie die je het meeste diversiteit aan planten biedt, is een groengevel gebaseerd op een hydrocultuur. We bekomen deze door de planten verticaal aan te planten in een opbouw met geo-textieldoeken. De planten wortelen tussen deze doeken en kunnen overleven dankzij de geautomatiseerde sturing. 

Een groengevel in deze vorm zorgt voor een a-typische tuin. Planten zouden niet verticaal mogen groeien. De diversiteit in beplanting geeft ons de mogelijkheid een wilde ecologische jungle tegen een gebouw te laten groeien. 

Soms krijgen we de vraag of het sop de kool wel waard is. Water en elektriciteit zijn nodig om de gevel te bevloeien. Voor ons is die keuze duidelijk. Onze leefwereld is grijs en hard. We moeten onze gebouwen terug een menselijk gelaat geven. Moet elke gevel groen? Eén ding is zeker, er zijn er vandaag alvast niet genoeg. We werken ook aan een lowest-impact-possible streven in alle lagen van ons bedrijf. Onze groengevels moeten mensen vooral laten stilstaan dat planten gewoon heel mooi zijn. 

Waarom kiezen voor Ecoworks? Lees er alles over, klik hier.

Meer info? Via de contactpagina kom je op het juiste adres. 

Onze referenties:

  • klik hier voor beeldmateriaal van enkele van onze projecten
  • download hier onze recentste lijst met gerealiseerde projecten

neem contact met ons op

Slecht enkele klikken verwijderd van jouw droomproject.
Laat ons weten wat je plannen zijn en we nemen gauw contact met je op.

Bedankt voor uw bericht. Wij contacteren u zo snel mogelijk.

Ontvang gratis onze infobrochure.
Bedankt voor uw aanvraag. Wij verzenden uw brochure zo snel mogelijk.