fr nl

Nieuwjaar 2022

2021 bracht ons veel. Soms zelfs te veel.Te veel quarantaines, te veel water en soms zelfs te veel werk. Maar er was ook veel goeds. We gingen er, zonder flauw doen, enorm op vooruit dit jaar! En dan doel ik niet zozeer op omzet of winst. 10 jaar geleden zetten we op onze website een quote die we nu pas beginnen snappen. “Coming together is a beginning. Keeping together is progress. Working together is success.”


Ecoworks bestaat 15 jaar. In een bedrijfsleven is dat al heel wat. Tussen 2017 en 2021 is Ecoworks verdubbeld in omvang. Steeds meer talent vindt zijn weg naar onze groep.GROEIEN ALS EEN BOOM

Een metafoor die bij ons past en wat wikipedia goed om weten.

Als je een nagel op 1,5m hoog in de schors van een boom nagelt, en de boom groeit 30 cm per jaar. Hoe hoog zit je nagel na 10 jaar?

De stam en de takken worden ieder jaar iets dikker. Omdat de boom ieder jaar wat dikker wordt, moet de schors zich aanpassen. Je zou denken dat de schors zich ieder jaar wat oprekt, maar dat werkt toch wat anders. Jaarlijks nieuw schorsweefsel is nodig anders zou de boom uit zijn jas scheuren. Een boom rekt zich bij zijn groei dus niet uit in de lengte, dus je nagel zit na 10 jaar nog steeds op 1,5m, er komt gewoon een nieuwe scheut bovenop.CORONA EEN VOORBEELD IN BEWEGING

Corona is een extreem voorbeeld van een situatie in beweging. Het is ingewikkeld, continue aan het veranderen en gewoon onzeker. Het brengt frustratie, cynisme en verwijten in ons midden. Terwijl de situatie per definitie is wat ze is, en ze is gewoon niet fijn. Het is moeilijk om te aanvaarden maar de oplossing zal komen uit de hoek van volharding, moed, bedachtzaamheid en voortschrijdend inzicht.


Corona bracht ook een bezinningsmoment in het carrièrepad van vele. Vandaag maken we steeds bewustere keuzes en zoeken we naar toegevoegde waarde met betekenis.

Ook bij onze collega’s is dit het geval en zien we mensen (soms zelfs uit heel andere sectoren) een duidelijke keuze maken voor Ecoworks en onze missie. Het brengt dynamiek die ons voortstuwt.


Wat klinkt als chaos, vertelt altijd een dieper verhaal en is misschien niets anders dan het barsten van de schors. Groeien verloopt niet zonder trekken en duwen, tot de schors barst en groeit.WAAROM AMBITIEUS ZIJN?


Voor een bedrijf met een grote ambitie als “create nature” zijn de mogelijkheden vandaag talrijk. Het is niet zo complex als een coronacrisis, maar het vraagt dezelfde houding met een grote bereidwilligheid om te luisteren en steeds te zoeken naar oplossingen.


“We live on this planet for such a short period of time that each step that we take should lead towards our dreamed space of utopia more and more. Let us built it together: that is the only way of making it come true.”  Cézar Marnique, 1992.


Ecoworks gaat over betekenis geven aan onze missie en visie: create nature (op een vernieuwende én ondernemende manier). Over kansen geven aan mekaar. Samen schrijven aan een verhaal. Avontuur waar je alle dagen aan mag en kan werken.


Het is ons doel om zoveel mogelijk van onze keuzes en manier van werken te staven aan dit principe. Is het eco? Does it create nature? Kan het beter? DOEN!  


Het geeft voldoening om vast te stellen dat Ecoworks niet afhangt van de drijvende krachten van het begin, maar dat er een nieuwe scheut bovenop groeit met collega’s van allerlei verschillende achtergronden die elkaar steeds meer versterken. Het maakt ons rijker, slimmer en werkt als een vliegwiel.

Iedereen zoekt een zinvol leven met waardering. Voor Ecoworks is dit blijven werken aan de beste “create nature” aanpak met onze groendaken, groengevels en zwemvijvers.


We wensen jullie de moed om in 2022 elke keer opnieuw de uitdaging aan te gaan om met passie te werken aan je eigen droomwereld. Is dit met de aantrekkelijkste glimlach boodschappen afrekenen, of de best mogelijke groendakplaatser te zijn. Ik geloof dat het neerkomt op jezelf uitdagen om zin te geven aan je dag. Niet voor jezelf, maar voor de mensen in je omgeving. Die volharding leidt zeker naar voldoening.Gelukkig 2022! 

john 

We zijn fier om aan zoveel projecten te hebben mogen deelnemen , een greep uit ons werk in 2021:ZWEMVIJVERS

Nog nooit hebben we in 12 maanden zoveel zwemvijvers gebouwd dan dit jaar. Dat was (zeker richting de zomer) een ongeziene rush. Ook met de nodige zorgen richting materialen, grondstoffen en indexaties geen sinecure. But we did it! Nog eens proficiat aan het team!

Naast de verschillende families die voortaan de helende en zachte kracht van zuiver biologisch water kunnen ontdekken in hun eigen tuin, bouwen we stilletjes verder aan de intrede van publieke zwemvijvers in België.POOL IS COOL - FLOW - publiek zwembad - BRUSSEL

architect : Pool is Cool

bouwheer : Flow

Het eerste echte publieke zwembad in Brussel was deze zomer een groot succes dankzij de mannen en vrouwen van Pool is Cool en Flow. Een heel plezier om aan deel te nemen en een mooie stap in de richting. We geloven dat openbare zwemvijvers een plek hebben in onze steden. Ze brengen verpozing, brengen mensen samen maar kunnen ook toonbeelden zijn van de kracht van natuur.LAGO - stedelijk zwembad - SINT TRUIDEN

architect : Artabel

bouwheer: S&R group

uitbater: LAGO

hoofdaannemer : Van Hout/ACH

Naast het project in Brussel kan je voortaan ook terecht in het zwembad van Sint Truiden voor een verkwikkende duik in hun zwemvijver.

We kijken er naar uit om verder te bouwen aan de intrede van natuurlijk water in onze steden.

GROENGEVELS 

We lachen soms dat Ecoworks een drietraps-raket is. We starten met onze zwemvijvers, kenden dan een sterke groei met groendaken en we staan aan de vooravond van een sterke ontwikkeling van verticaal groen.RENSON - groengevel - KRUISEM 

architect : Binst architecten

bouwheer: RENSON

coördinator : COBAD

Met onze groengevels op o.a. de nieuwe fabriekshal van Renson (dit wordt het langste gebouw langs de E17) hebben we er alvast een eye-catcher van formaat bij. Je kan deze sinds enkele weken volledig aangeplant ontdekken, maar geef ons nog enkele maanden en je zal er niet meer naast kunnen rijden (hou je ogen op de weg).PARADIS EXPRESS - YUST hotel - groengevel - LUIK

architect : A2M en Jaspers/Eyers

hoofdaannemer: Besix 

ontwikkelaar : Matexi grote site en hotel door GANDS

We werken mee aan het project Paradix Express in Luik van Matexi. Momenteel bouwen we er de groengevel voor het nieuwe hotel van YUST in de stationsbuurt in Luik. Een hoge groengevel met vele openingen, een complex puzzel dat je binnen enkele maanden kan ontdekken. Luik is trouwens ook de moeite...

GROENDAKEN


Diverse, we durven wel te stellen, hectares groendaken werden aangeplant en ingezaaid. Te veel om op te noemen, maar het dichtst bij het huis (op 500m) was het Brughuis.BRUGHUIS - daktuinen, groendaken en plein - VILVOORDE

architect: Binst architecten

hoofdaannemer: MBG

ontwikkelaar: Matexi

In de ontwikkeling van 4 fonteinen gebeurt er nog heel wat de komende jaren, dit is momenteel het dichtstbijzijnde groendak in afstand van ons kantoor (hoewel de school van 4 fonteinen ook werd aangeplant maar net iets verder is). Maar het was ook een fijn project. Een gebouw met ruimte voor groen met twee grote daktuinen op de lager geleden sokkel tussen de torens en groendaken op alle daken. Niet onbelangrijk, voortaan hebben wij op wandelafstand een Albert Heijn, waarvoor dank!GEVANGENIS HAREN PRISON - groendaken - HAREN

Architect: B2ai/EGM architecten en VK architects en engineers. 

Hoofdaannemer: THV Caffasso en Denys

Iets verder om de hoek in Haren met de grootste gevangenis van het land waar we maar liefst 20.000m2 zullen aangepakt hebben. Ontdek er meer over in deze video:


ZNA Cadix ziekenhuis- daktuinen, groendaken en waterpatio - ANTWERPEN

architect : Robbrecht & Daem en VK architects en engineers

hoofdaannemer: THV BAM Interbuild en MBG - samenwerking met ZDP dakprojecten

We legden de laatste hand aan de daktuinen in de patio's en rond omliggend, alsook de groendaken op de torens en de spiegelvijver aan de inkom. Internationaal tonen studies dat de duurtijd van hospitalisatie positief beïnvloed worden naarmate kamers kunnen uitkijken op een aantrekkelijke (groene) omgeving. We hopen dat de tuinen in sommige situaties dat een stukje rust kunnen geven voor de patiënt.MULTI Brouckère toren - daktuin, dakterras en groendaken - BRUSSEL

architect: CONIX RDBM

hoofdaanemer : Cordeel

ontwikkelaar: Whitewood/Immobel

Het ambitieuze project qua renovatie op vlak van circulariteit is het MULTI project op de Brouckère toren. We bouwden er één van onze hoogste groendaken in Brussel (het zal zowat even hoog zijn als The One toren). En werkten ook aan het dakterras op de sokkel met zicht op de Anspach, deze werd net geplant en ingezaaid. Nu mogen de plantjes en bomen gaan groeien!

We bouwden ook enkele ‘eco-passages’ over autostrades. Letterlijk groene bruggen tussen natuurgebieden. Maar dit is iets wat we ook denken te doen met andere groendaken als stapstenen voor biodiversiteit in een stedelijk landschap.
Onderhoud

GARE MARITIME - Tour & Taxis - overdekt stadspark - BRUSSEL

THE GREEN groenplaats - daktuinen, groendaken en groengevel - ANTWERPEN

ARGENTA hoofdkantoor Belgiëlei- daktuinen, groendaken en groengevel - ANTWERPEN

Een project start pas na de aanleg en vraagt een aanhoudende inzet en doorzetting pas hierna bij het onderhoud. Een tuin vraagt geduld en nederigheid om hem echt te laten schitteren. Ook de ploegen in de diensten na verkoop leveren uitstekend werk! De uitschieters waar we hier meteen aan denken zijn de projecten voor Extensa op Tour&Taxis met de Gare Maritime waar we een heus nieuw overdekt stadspark in beheer namen. Ook de tuinen voor het project The Green aan de Groenplaats in Antwerpen worden door de zorgen van onze jongens goed beheerd.

De nieuwe hoofdkantoren van Argenta stonden er dit jaar vaak leeg bij, maar de daktuinen en groengevels staan klaar voor de terugkomst van de talrijke collega’s.Gelukkig 2022!


neem contact met ons op