fr nl

Historie

Ecoworks is het verhaal van vier vrienden: Sander, Tim, Lieven en John. Alle vier groeiden we op als buurjongens, in de wijk achter het Sint-Martinuscollege in Overijse. John en Tim studeerden samen in Leuven en het is op dat gezamenlijke kot dat ook het eerste bureau van Ecoworks het licht zag. 

Vier vrienden die al heel vroeg de ondernemersmicrobe voelden. Tims familie runde het familiebedrijf Eliona NV, Johns grootouders hadden het reisagentschap Ictam NV. Sander was eveneens geboeid door het bedrijfsleven en studeerde voor handelsingenieur. Lieven lag op zijn buik aan de vijver van zijn ouders. 

Aan het einde van onze studies kwam Ecoworks per toeval tot stand. Hoewel, per toeval… al tijdens onze puberjaren speelden we met wilde ideeën om samen wat te ondernemen. Speelden we tijdens onze eerste brainstormsessies nog met het idee van een café of een heuse discotheek, dan werd het uiteindelijk een bedrijf dat meer natuur in het bouwlandschap wil brengen, met zin om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Lente 2006. Lieven is afgestudeerd bioloog, maar de jobzoektocht verloopt niet zoals verhoopt. Tot Tims moeder hem terloops voorstelt om de tuin te komen onderhouden. Lieven bedankt voor het voorstel, maar het werd wel dé aanleiding voor een brainstorm over de mogelijkheden in een tuin. Enkele weken later overtuigde John zijn ouders van ons proefproject: de aanleg van een vijver in een steil hellende tuin.

Achteraf bekeken was het misschien niet onze allerbeste constructie, maar negen jaar later staat de vijver wel nog altijd waterpas. En wat ons vooral bijbleef: dit was leuk! Probleemoplossend denken, handen uit de mouwen, iets realiseren tegen beter weten in. Al gauw staken we de koppen bij elkaar voor een volgend project. 

John bedacht de naam ‘De Parelvijvers’ (naar analogie met de televisieserie op Eén). Tot onze verbazing (zeker met die verschrikkelijke eerste naam) hadden we meteen een nieuwe opdracht vast: een knappe zwemvijver in Terlanen (shout out naar Koen voor dat eerste vertrouwen!). Het was een grote ontdekkingstocht, maar ook een stevige test, met werkdagen tot middernacht en dat tijdens een van de natste zomermaanden allertijden. Maar het eindresultaat mocht er zijn: onze eerste zwemvijver was een feit.

Op een trip naar Boedapest even later zetten we de krijtlijnen uit van ons bedrijf. De zuurverdiende centen van deze vakantiejob zou dienen als startkapitaal om ons eigen bedrijfje op te richten. We schreven een financieel plan en verkregen hiermee een starterslening van het participatiefonds. Een risico dat we vandaag waarschijnlijk niet meer zo naïef zouden durven nemen. Maar daarmee ging Ecoworks op 1 januari 2007 van start. Voorzichtig, want John en Tim studeerden nog, Sander had net bij Deloitte een contract getekend. Het waren dus enkel Lieven en vijfde man Thomas die er zich voltijds op konden toeleggen. In 2008 konden John, Tim en studiegenoot Vincent hun eindwerk schrijven rond Ecoworks. Op die manier bouwden we met de nodige marketing- en communicatiekennis het promotiemateriaal verder uit. Een sterke website, beursstanden, brochures… het droeg allemaal bij tot een jaar van groei. 

John koos na zijn studies juni 2008 resoluut voor Ecoworks en Sander besloot er zijn vaste job met potentieel voor op te geven. Onze ouders waren aanvankelijk niet bepaald 'amused' dat we na die jaren studies kuilen gingen graven in mensen hun tuin. Tim ging nog bijstuderen in Engeland. Thomas verliet de zaak om zijn vader op te volgen in het familiebedrijf Beter Wonen. Yannick kwam erbij als tuinarchitect. Een kantelmoment, want door zijn komst breidde onze achtergrondkennis op het vlak van landschapsarchitectuur enorm uit. Sander en John grepen de opportuniteit en verbreedden het perspectief van het bedrijf. Hadden we ons tot dan toe enkel gericht op zwemvijvers, dan werd het gamma danig uitgebreid met groendaken en verticale tuinen.

We waren klaar voor het grote werk. Met een innovatief concept trokken we naar Batibouw, wat ons de communciatie- én eco-award opleverde. Het resultaat? Een rondje interviews, vakmagazines en kranten en een omzetgroei van maar liefst 100 procent doorheen 2009! Doorheen deze eerste groei periode kregen we steun van coaches Wim Van Assche, Danny Milloen en Luc Robijns. We leerden veel uit die momenten met deze ervaren ondernemers en zijn er vandaag nog altijd dankbaar voor. 

De volgende jaren werden onderaannemers vervangen door eigen personeel, de kantoren kregen een nieuwe stek in Vilvoorde. 

Ecoworks is ondertussen een team geworden van meer dan 35 mensen. Samen streven we naar vooruitgang en verbetering, hetgeen zich vertaalt in stijgende omzetcijfers. Onze ambities blijven groot, we willen onze visie uitdragen niet enkel onder de kerktoren. We willen groeien als een bedrijf met familiale waarden dat een referentie mag zijn in hedendaagse, kwalitatieve en ecologische groenaanleg.


neem contact met ons op